Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Βεβήλωση μνημείων του Ολοκαυτώματος από το ΠΑΜΕ

Πριν λίγες ημέρες, η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε το άρθρο Παίρνουμε... χρυσό στον αντισημιτισμό. Εκεί, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στην έκθεση «Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα σήμερα: Εκφάνσεις, αίτια και αντιμετώπιση του φαινομένου» που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, σε συνεργασία με την Έδρα Εβραϊκών Σπουδών του ΑΠΘ στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ:
καυτηριάζεται ακόμη και «η βεβήλωση μνημείων του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα από το ΠΑΜΕ, με σκοπό τη διαμαρτυρία εναντίον των πολιτικών του Ισραήλ».
Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με συγκεκριμένο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, αναφέρει:
Με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα των Συντακτών αναπαράγονται άθλιες συκοφαντικές και προβοκατόρικες για το κίνημά μας αναφορές, που χαρακτηρίζουν το ΠΑΜΕ ως αντισημιτική δύναμη και φτάνουν στην αθλιότητα να γράφουν ότι το ΠΑΜΕ "βεβηλώνει μνημεία του ολοκαυτώματος".
Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Είναι γνωστό ότι αυτή την περίοδο το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί για να εκφραστεί η αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων στους πάνω από χίλιους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται σε απεργία πείνας στις φυλακές του Ισραήλ. Η αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται αντισημιτισμός. Το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που εντάσσει το ΠΑΜΕ στις δυνάμεις του αντισημιτισμού μας προκαλεί οργή.
Απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η Εφημερίδα των Συντακτών σε αποκατάσταση της αλήθειας δημοσιεύοντας την έντονη διαμαρτυρία μας.
Έχοντας διαβάσει άπειρα κείμενα του ΚΚΕ, μπορώ αμέσως να καταλάβω πότε το ΚΚΕ νοιώθει ότι το πνίγει το δίκιο του και πότε ξέρει ότι έχει άδικο: Η συγκεκριμένη, λοιπόν, ανακοίνωση είναι ομολογία ενοχής. Το ΚΚΕ που σπανιότατα μπορεί κανείς να του προσάψει το παραμικρό, όταν πέφτει θύμα συκοφαντίας και προβοκάτσιας, απαντά με πειστικό τρόπο, μπαίνοντας στην ουσία του εκάστοτε ισχυρισμού: Δηλαδή, παρουσιάσει την κατηγορία που του προσάπτεται και με επιχειρήματα, την αποδομεί από όλες τις πλευρές. Είδατε το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση να κάνει κάτι τέτοιο; Αντ' αυτού:
  • Δεν εξηγεί από πού προκύπτει ο ισχυρισμός των συντακτών της έκθεσης περί του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, ότι το ΠΑΜΕ έχει βεβηλώσει μνημεία του Ολοκαυτώματος
  • Επιτίθεται αποπροσανατολιστικά όχι στους συντάκτες της ίδιας της έκθεσης αλλά στην κυβερνητική εφημερίδα που απλώς μεταφέρει τον ισχυρισμό των συντακτών
  • Αποπροσανατολίζει τη συζήτηση, με το να ισχυρίζεται συνομωσιολογικά ότι η επίθεση στο ΠΑΜΕ σχετίζεται με την... χρονική συγκυρία
Αφού λοιπόν το ΠΑΜΕ δεν έχει την ευαισθησία να αναφερθεί στο χρονικό του ισχυρισμού αυτού, είμαι υποχρεωμένος να το κάνω εγώ:
Τον Αύγουστο του 2006, και ενώ μαίνονταν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, σε ανακοίνωση της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης έγινε λόγος για «προσπάθεια βεβήλωσης» του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, κατά τη διάρκεια πορείας για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή:
Το μνημείο αυτό, που εγκαινιάστηκε το 1997 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, αφιερώθηκε από την Ελληνική Πολιτεία στη μνήμη των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσής του με άλλα γεγονότα είναι άστοχη και προσβάλλει τη μνήμη των αθώων αυτών θυμάτων
Η ανακοίνωση αυτή δε δίδει λεπτομέρειες για το ποιος και τι ενόχλησε την Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως μπορεί κανείς να το καταλάβει από την "απάντηση στην πρόκληση της ισραηλίτικης κοινότητας" που εξέδωσε αμέσως μετά, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ:
Προκαλούν καίρια τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού ανακοινώσεις, όπως η χτεσινή της ισραηλίτικης κοινότητας, σε μια περίοδο ευαισθητοποίησης από την εξελισσόμενη σφαγή στη Μέση Ανατολή που έχει ξεσηκώσει την καταδίκη όλων των λαών του κόσμου σε αντίθεση με τις ηγεσίες τους».
Με τον τρόπο αυτό απαντάει η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, όπου γινόταν λόγος για «προσπάθεια βεβήλωσης του μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης» κατά τη διάρκεια της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής: «Κουβέντα δεν είπε η Ισραηλίτικη Κοινότητα τις προηγούμενες μέρες για τη σφαγή χιλιάδων Λιβανέζων και Παλαιστινίων αμάχων από το κράτος - εγκληματία του Ισραήλ με την υποστήριξη των Αμερικανοευρωπαίων συμμάχων τους που κάθε τόσο τους δίνουν άδεια παράτασης της σφαγής.
Βρήκε όμως τη χαμένη φωνή της για να "καταδικάσει" τη δήθεν "βεβήλωση" του μνημείου των θυμάτων του ναζιστικού ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της προχτεσινής αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης, που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΕΔΥΕΘ και η ΝΑΣ.
Η ανάρτηση φωτογραφιών των σφαγιασμένων από τους Ισραηλινούς παιδιών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης στο μνημείο είναι η πραγματική απότιση φόρου τιμής στα θύματα του φασισμού και του παλιότερου και του σημερινού.
Η πράξη αυτή των αντιιμπεριαλιστών της Θεσσαλονίκης τιμά το μνημείο. Αυτοί που το εξευτελίζουν είναι όσοι σιωπούν ή και υποστηρίζουν τη θηριωδία του Ισραήλ και των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος ο λαός του Ισραήλ πρέπει να καταδικάσει τη βαρβαρότητα, να μη συμμετάσχει στο έγκλημα, να δυναμώσει τις φιλειρηνικές φωνές μέσα και έξω από το Ισραήλ.
Και θυμίζουμε:
Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός της Θεσσαλονίκης στην περίοδο της ναζιστικής θηριωδίας και του ολοκαυτώματος έκρυψαν, προστάτεψαν, περιέθαλψαν και τελικά έσωσαν εκατοντάδες Ισραηλίτες συμπολίτες τους. Οχι μόνο δε μετάνιωσε γι' αυτό αλλά και είναι υπερήφανος για τη στάση του.
Αυτός ο ίδιος λαός είναι σήμερα - στην ολότητά του - αντίθετος με την ιμπεριαλιστική - ισραηλινή βαρβαρότητα
Πρώτα από όλα, μπορείτε να δείτε σε αυτήν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, ό,τι ισχυρίστηκα ότι λείπει από την τελευταία ανακοίνωσή του: Εδώ, το ΠΑΜΕ μπαίνει στην ουσία του θέματος, αναλύει από πού προκύπτει η κατηγορία εις βάρος του και προσπαθεί να την αποκρούσει. Και αυτό, γιατί είχε λόγους να πιστεύει ότι είχε δίκιο. Το θέμα όμως είναι: Είχε δίκιο το ΠΑΜΕ ή οι Ισραηλίτες της Θεσσαλονίκης;

Ας ξεκινήσουμε με το να συνθέσουμε τα κομμάτια του παζλ, μέσα από όλες τις ανακοινώσεις, για να καταλάβουμε τι έγινε το 2006 (και επανήλθε στο προσκήνιο το 2017):
Το ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης ενάντια στους βομβαρδισμούς του Λιβάνου από το Ισραήλ, είχε την φαεινή ιδέα να αναρτήσει φωτογραφίες "σφαγιασμένων από τους Ισραηλινούς παιδιών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης στο μνημείο" του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι αυτό "είναι η πραγματική απότιση φόρου τιμής στα θύματα του φασισμού και του παλιότερου και του σημερινού" κάτι ότι "η πράξη αυτή των αντιιμπεριαλιστών της Θεσσαλονίκης τιμά το μνημείο". Αντίθετα, η Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης θεώρησε ότι η συγκεκριμένη "προσπάθεια σύνδεσης" του Μνημείου, "με άλλα γεγονότα είναι άστοχη και προσβάλλει τη μνήμη των αθώων αυτών θυμάτων". Αυτόν τον ισχυρισμό, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης για τον Αντισημιτισμό στην Ελλάδα, κι έτσι συμπεριέλαβαν το ΚΚΕ στις "αντισημιτικές δυνάμεις", μαζί με πρακτικώς όλα τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα. Η ενέργεια για την οποίαν κατηγορείται το ΚΚΕ, είναι συμβολική βεβήλωση του μνημείου και όχι υλική (όπως κάνει η Χρυσή Αυγή, με το να το καταστρέφει). Αυτή, βέβαια, η διάκριση δεν κατέστη σαφής από την ΕφΣυν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση: Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ παρέλειψε να αναφέρει ότι το άρθρο της ΕφΣυν (δηλαδή η έκθεση για τον αντισημιτισμό), δεν ανέφερε μόνο το ΚΚΕ ως αντισημιτικό, αλλά όλα τα κόμματα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των συγκυβερνώντων ΣΥΡΙΖΑ και ΑνΕλ, ενώ περιείχε και έναν ονομαστικό κατάλογο δημοσίων προσώπων "που έχουν εκφραστεί αντισημιτικά", μέσα στον οποίον υπήρχαν μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό άρει κάθε κατηγορία μελών του ΚΚΕ ότι η ΕφΣυν στόχευσε το ΚΚΕ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική περίπτωση επιφανούς μέλους του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε στη λίστα, είναι ο Δραγασάκης. Ας δούμε πώς αντέδρασε κι αυτός στην κατηγορία:
Από την αντίδραση του Δραγασάκη, καταλαβαίνουμε ότι η ΕφΣυν κατέγραψε ότι η συντακτική επιτροπή της έκθεσης τον συμπεριέλαβε στους "αντισημίτες", χωρίς όμως να εξηγεί το λόγο (ό,τι δηλαδή έκανε και με το ΠΑΜΕ). Ο λόγος, λοιπόν, και πάντα με βάση την αντίδραση του, ήταν η αναφορά του στο "Σάιλοκ", λέξη που μπορεί να θεωρηθεί "αντισημιτική", επειδή παραπέμπει στον αδίστακτο εβραίο τοκογλύφο του έργου του Σαίξπηρ "Ο Έμπορος της Βενετίας". Την ίδια λέξη (με ορθογραφία "Σάυλωκ") χρησιμοποίησε και ο Νίκος Μπελογιάννης, στο πόνημά του "Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα" (σελ. 180), αναφερόμενος τους ξένους δανειστές (στους οποίους μάλλον αναφέρονταν και ο Δραγασάκης). Αν η λέξη "Σάιλοκ" χρησιμοποιείται από τον Μπελογιάννη, μήπως όντως τελικά "χάνεται το μέτρο" στο τι συνιστά αντισημιτισμό, όπως αναρωτιέται και ο Δραγασάκης; Μήπως και το ΚΚΕ έχει πέσει θύμα μιας γενικώς άμετρης προσπάθειας αποκάλυψης αντισημισμού, ακόμα και εκεί που αντικειμενικά δεν υπάρχει;

Αφού νωρίτερα έγινε σαφές το τι έχει συμβεί σε σχέση με την αντιπαράθεση ΠΑΜΕ και Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ας δούμε τι είναι το Μνημείο Ολοκαυτώματος, όπως περιγράφεται στη σχετική σελίδα της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ώστε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν έχουν δίκιο οι Ισραηλίτες συμπατριώτες μας ή αν έχουν χάσει γενικώς το μέτρο (όπως, πχ όταν ενοχλούνται από τη χρήση της λέξης "Σάιλοκ" από την ελληνική αριστερά):

Το Μνημείο προς τιμή των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου, βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας όπου μεταφέρθηκε το 2006. Αποκαλύφθηκε στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και Νέας Εγνατίας, στις 23 Νοεμβρίου 1997 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Glid και παριστάνει την επτάφωτο λυχνία και φλόγες με ένα πλέγμα ανθρώπινων σωμάτων.
Τι βλέπουμε λοιπόν ότι απεικονίζει το μνημείο; Πρώτα από όλα, βλέπουμε μια "μενόρα" (επταπήγιο), δηλαδή το έμβλημα του Ιουδαϊσμού και εθνικό έμβλημα των Ισραηλιτών απανταχού της γης (ό,τι δηλαδή για τους νεοέλληνες είναι ο σταυρός, που αποτελεί το έμβλημα του χριστιανισμού και το βασικό στοιχείο του ελληνικού εθνοσήμου):


Δε βλέπουμε όμως μια τυπική μενόρα, αλλά μια μενόρα που δημιουργείται από ένα πλέγμα από ανθρώπινα σώματα που καταλήγουν στις φλόγες των κεριών. Τα σώματα αυτά συμβολίζουν τους 50.000 νεκρούς ισραηλίτες συμπατριώτες μας που μαρτύρησαν στα ναζιστικά κολαστήρια κατά το Ολοκαύτωμα. Άρα, ό,τι ασεβές αναρτήσει κανείς πάνω σε αυτό το μνημείο, είναι σαν να το αποθέτει πάνω στα 50.000 πτώματα! Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ασέβειας, ας δούμε πώς κάποιος καλλιτέχνης κατακεραύνωσε όσους ασεβείς επισκέπτονταν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, το οποίο συμβολίζει τους μάρτυρες ως ορθογώνια παραλληλεπίπεδα. Όταν είδε πως πολλοί επισκέπτες δεν καταλάβαιναν ότι αυτοί οι όγκοι δεν ήταν παρά αναπαραστάσεις των θυμάτων του ναζισμού, και ασχημονούσαν, νομίζοντας ότι είναι απλές τρισδιάστατες γεωμετρικές δομές, προσπάθησε με τη δύναμη του φώτοσοπ να τους δείξει τι ουσιαστικά έπρατταν, μέσα από έναν ιστότοπο που ονόμασε περιπαικτικά Yolocaust. Ας δούμε μια χαρακτηριστική εικόνα, από τις πολλές του ιστοτόπου:


Όπως, λοιπόν, κάποιος βεβηλώνει το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, με να ποζάρει πάνω στους κύβους, αφού είναι σα να ποζάρει πάνω σε πτώματα, έτσι βεβηλώνει το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, με το να αποθέτει φωτογραφίες στη μενόρα, αφού είναι σα να αποθέτει φωτογραφίες πάνω στα πτώματα.
Επιπλέον, μια φωτογραφία ενός σφαγιασμένου παιδιού, απεικονίζει ένα ακόμα θύμα βίας, ένα ακόμα πτώμα αθώου. Το να κρεμάσεις λοιπόν πάνω στο μνημείο θυμάτων, φωτογραφίες άλλων θυμάτων, είναι σα να τοποθετείς πτώματα πάνω σε πτώματα! Δηλαδή, κάνεις έναν χυδαίο... συμψηφισμό πτωμάτων! Και μάλιστα, στην περίπτωση του ΠΑΜΕ, διαπράττεις κι άλλο ένα ανοσιούργημα:
Τοποθετείς πάνω στα αθώα πτώματα εβραίων θυμάτων των γερμανών ναζί, αθώα πτώματα λιβανέζων και παλαιστινίων θυμάτων των ισραηλινών σιωνιστών. Όμως, οι θύτες του δεύτερου εγκλήματος είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία απόγονοι των θυμάτων του πρώτου εγκλήματος! Είναι δηλαδή, σα να πετάς πάνω σε πτώματα δολοφονημένων εβραίων από τους ναζί, πτώματα δολοφονημένων από τα αδέλφια, τα ανήψια, τα εγγόνια, ή τα δισέγγονά τους! Αυτό είναι χυδαίο, γιατί υποδηλώνει όχι μόνο ασέβεια, αλλά και αναγνώριση συλλογικής ευθύνης ("οικογενειακής", "θρησκευτικής", ή "εθνικής")! Λυπάμαι, αλλά για κανένα από τα εγκλήματα του σιωνισμού, δεν είναι υπόλογο κάποιο θύμα του ναζισμού! Με την ασεβή κίνηση του ΠΑΜΕ φαίνεται σαν να λέει το ΠΑΜΕ στους νεκρούς του Ολοκαυτώματος: "Τα παιδιά σας γίνανε σαν τους διώκτες σας!".
Πρέπει δηλαδή να δει κανείς το πώς δείχνει όλη αυτή η πράξη, μέσα από τα μάτια των Ισραηλιτών. Και επειδή μερικοί αδυνατείτε να το πετύχετε, θα προσπαθήσω να σας κάνω να δείτε με τα δικά σας μάτια, τι είδαν οι ισραηλίτες: Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής υπάρχουν γρανίτινες στήλες που συμβολίζουν τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής. Πώς θα σας φαίνονταν, αγαπητοί έλληνες κομμουνιστές, αν κάποιος κολλούσε πάνω σε αυτές τις στήλες, φωτογραφίες "θυμάτων των κομμουνιστών", πχ από τα Δεκεμβριανά ή τον Εμφύλιο που επακολούθησαν; Δε θα ήταν ασέβεια στη μνήμη των φονευθέντων από τους ναζί, κομμουνιστών;
Δεν αποτελεί σε καμμία περίπτωση αντισημιτισμό η με αρχές κριτική στο κράτος του Ισραήλ. Ούτε καν οι σιωνιστές δεν το ισχυρίζονται αυτό. Αλλά το να ανακατεύουμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος με τα θύματα του Σιωνισμού είναι απρέπεια. Το ότι το ΠΑΜΕ το 2006, προσπάθησε να εξηγήσει το "πραγματικό νόημα" της ενέργειάς του, ήταν γιατί κάπως έπρεπε να δικαιολογήσει την ασχήμια που διέπραξαν τα μέλη του. Όμως, απόδειξη ότι και το ίδιο το ΚΚΕ κατάλαβε το λάθος του είναι το ότι εδώ και 11 χρόνια δεν επανέλαβε ποτέ την πράξη αυτή, ενώ τώρα που του την υπενθύμισαν, όχι μόνο δεν προσπάθησε να την δικαιολογήσει, αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να μας πει ποια είναι.
Δυστυχώς, όμως, όσο δεν κάνει μια δημόσια αυτοκριτική, καταδικάζοντας την ενέργεια που έκανε (και για την οποίαν υπάρχει το ελαφρυντικό ότι το έκανε για να σώσει ανθρώπινες ζωές αθώων αμάχων), διαιωνίζει και παγιώνει αντισημιτικές πρακτικές και λογικές στα μέλη και τους φίλους του. Οπότε, δεν θα πρέπει να θυμώνει όταν συγκαταλέγεται μαζί με σχεδόν όλα τα άλλα ελληνικά κόμματα, στις δυνάμεις του αντισημιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου