Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Οι ίσες αποστάσεις αποτελούν υποχρεωτικά "εξισώσεις";

Πριν λίγες ημέρες, σε δελτίο της ΕΡΤ, ο συμπαθής δημοσιογράφος, κ Νίκος Αγγελίδης, ανέφερε για το αποτέλεσμα των εκλογών:
Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι μεταξύ δύο πολύ κακών υποψηφίων, επικράτησε ο λίγο χειρότερος, πάντως: Ο εκπρόσωπος των τραπεζών και του συστήματος, απέναντι στην ακροδεξιά και νεοφασίζουσα υποψήφια. 


Χρησιμοποιώντας τη διαβόητη μονταζιέρα, ο ηγέτης του "Ποταμιού" και δημοσιογράφο Σταύρος Θεοδωράκης, απάλειψε το "είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι" και το "ο λίγο χειρότερος" και έκανε αυτό το προκλητικό "κελάηδισμα":

Σειρά πήρε η ΝΔ, το Γραφείο Τύπου της οποίας "πλειοδότησε", εκδίδοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:
Οι πολιτικές αθλιότητες της Ε.Ρ.Τ. συνεχίζονται.
Σήμερα, προσπάθησαν να εξισώσουν το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν με την επικεφαλής των ακραίων εθνικιστών και πολέμια της Ε.Ε. κυρία Λεπέν.
Το έκανε δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης στην εκπομπή “10 στην ενημέρωση” λέγοντας ότι “μεταξύ των δύο πολύ κακών υποψηφίων, επικράτησε ο λίγο χειρότερος, ο εκπρόσωπος των τραπεζών και του συστήματος”.
Εάν ακολουθούν το παράδειγμα του κ. Μελανσόν, ας καταλάβουν επιτέλους ότι πλανώνται.
Από την άλλην, στο πλευρό του δημοσιογράφου στάθηκαν πολλοί, όπως πχ το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ που εξέφρασε τη στήριξή του στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Νίκο Αγγελίδη, με σχετική ανακοίνωση, στην οποία με τη δική του μονταζιέρα έκοψε το "ο λίγο χειρότερος":
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟN ΝΙΚΟ ΑΓΓΕΛΙΔΗ
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εκφράζει τη στήριξή του στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Νίκο Αγγελίδη.
Ο συνάδελφος, στο πλαίσιο εκπομπής με θέμα τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, μετέφερε σχόλια που έκαναν λόγο για «δύο πολύ κακούς υποψήφιους, εκ των οποίων επικράτησε ο εκπρόσωπος των τραπεζών και του συστήματος απέναντι στην ακροδεξιά...». Εφτανε αυτή του η αναφορά για να ενοχλήσει και κάποιους από τους εγχώριους υποστηρικτές της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δηλαδή τα κόμματα ΠΟΤΑΜΙ και ΝΔ.
Αυτός είναι ο λόγος που επιτέθηκαν με αυτή τη σφοδρότητα στον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελίδη. Ταυτόχρονα, μόνο ως υποκριτικές μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις «ευαισθησίες» της συγκυβέρνησης για το θέμα. Στην πραγματικότητα, απλά πήρε πάσα από τη ΝΔ για να στήσουν άλλον ένα δικομματικό καβγά, ώστε να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.
Από αυτή τη σκοπιά, οι ταξικές δυνάμεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον συνάδελφο και κάθε συνάδελφο που υπηρετεί την αλήθεια στο πλαίσιο της επαγγελματικής δεοντολογίας.
Θα μπορούσε κανείς να θέσει πολλά ερωτήματα, ως προς την δημοσιογραφική και πολιτική δεοντολογία, πχ:
  • Είναι σωστό ένας δημοσιογράφος να εκφράσει τη γνώμη του;
  • Είναι σωστό ένας δημοσιογράφος να μεταφέρει τη γνώμη άλλων;
  • Είναι σωστό ένας δημοσιογράφος να εκφράσει τη γνώμη του με το πρόσχημα ότι μεταφέρει τη γνώμη άλλων;
  • Είναι σωστό ένας δημοσιογράφος να μην διασταυρώνει τι ακριβώς έχει ειπωθεί, πριν το στηλιτεύσει;
  • Είναι σωστό να διαστρεβλώνονται κατά το δοκούν οι ανακοινώσεις;
  • Είναι σωστό ένα κόμμα να μη διασταυρώνει τους ισχυρισμούς άλλου κόμματος, και να βγάζει ανακοίνωση βασισμένη σε προηγούμενες διαστρεβλώσεις;
Όλα αυτά αποτελούν ενδιαφέροντα ερωτήματα, που μπορεί ο καθένας να δώσει τις δικές του απαντήσεις και ήδη υπάρχει ο σχετικός διάλογος. Δική μου άποψη είναι ότι ένας δημοσιογράφος πρέπει να τοποθετείται και ο ίδιος και να μεταφέρει και τις απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνεί. Επιπλέον, στην πολιτική, η κριτική μπορεί να είναι ανηλεής, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι είναι κριτική πάνω σε πραγματικές θέσεις και όχι στις διαστρεβλώσεις αυτών. Είναι δείγμα έλλειψης επιχειρημάτων ή ασυγχώρητης τσαπατσουλιάς το να "απαντά" ένας πολιτικός φορέας σε κάτι που δεν έχει διατυπωθεί με τον τρόπο που αυτός παρουσιάζει.

Όμως, σκοπός αυτής της δημοσίευσης είναι να ασχοληθώ με ένα άλλο εξίσου σοβαρό ατόπημα που διέπραξε μόνο η ΝΔ στην ανακοίνωσή της, αλλά με το θόρυβο της μονταζιέρας πέρασε απαρατήρητο.
Λέει η παράταξη που -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές:
"Σήμερα, προσπάθησαν να εξισώσουν το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν με την επικεφαλής των ακραίων εθνικιστών και πολέμια της Ε.Ε. κυρία Λεπέν.
Το έκανε δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης στην εκπομπή “10 στην ενημέρωση” λέγοντας ότι “μεταξύ των δύο πολύ κακών υποψηφίων, επικράτησε ο λίγο χειρότερος, ο εκπρόσωπος των τραπεζών και του συστήματος”.
Το ατόπημα της ΝΔ είναι η χρήση του ρήματος "εξισώνω". Εξηγώ:
Πρώτα από όλα, εκ των πραγμάτων, όταν στην ίδια της την ανακοίνωση, η ΝΔ παραδέχεται ότι ο κ. Αγγελίδης είπε "επικράτησε ο λίγο χειρότερος", από μόνο του σημαίνει ότι δεν εξίσωσε τους δύο γιατί είπε ότι ο ένας ήταν λιγότερο κακός από τον άλλον. Άρα το ρήμα "εξισώνω" χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά για λόγους εντυπωσιασμού και περαιτέρω παραποίησης των λεγομένων του δημοσιογράφου.
Επιπλέον, όμως, θα ήθελα να μιλήσω ως ένας από αυτούς στην γνώμη των οποίων αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος: Δηλαδή, ως ένας από αυτούς που θεωρούν πολύ κακούς και τους δύο υποψηφίους, τον μεν εκπρόσωπο των τραπεζών και του συστήματος, τη δε ακροδεξιά και νεοφασίζουσα. Εκτός του ότι είμαι ευγνώμων στον κ. Αγγελίδη, επειδή παρουσίασε και τη δική μας φωνή, υπάρχει κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον:
Όταν έχεις δύο μόνο επιλογές, αν τις θεωρήσεις και τις δύο "πολύ κακές", αυτό δε σημαίνει ότι απαραίτητα τις "εξισώνεις", ακόμα κι αν αποκριθείς σε αυτές με τον ίδιο τρόπο (εν προκειμένω, με το να προτιμήσεις την αποχή από τις κάλπες). Ο ισχυρισμός ότι ένας ψηφοφόρος που απέχει από τις εκλογές, "εξισώνει" έναν εκπρόσωπο των τραπεζών και του συστήματος με μια ακροδεξιά και νεοφασίζουσα, είναι το ίδιο άτοπος με τον ισχυρισμό ότι ένα πχ δικαστήριο "εξισώνει" έναν κατηγορούμενο για οικονομική κατάχρηση με έναν κατηγορούμενο για βιαιοπραγίες, αν τους καταδικάσει με την ίδια ποινή φυλάκισης. Όπως, είναι τελείως διαφορετικά τα κατηγορητήρια στο παράδειγμα του δικαστηρίου, έτσι είναι και τελείως διαφορετικά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επικράτηση καθενός υποψηφίου. Αν επιλέξεις την αποχή, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θεωρείς τους δύο υποψηφίους "το ίδιο κακούς", αλλά ότι τους θεωρείς τόσο κακούς που δεν αξίζουν την δια της ψήφου σου νομιμοποίηση του διαφορετικού τύπου βαρβαρότητας που θα επιβάλλουν. Θεωρείς απλά ότι αξίζεις κάτι καλύτερο από τις επιλογές που υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου