Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Το "δικαίωμα" στον Αντικομμουνισμό

Πριν λίγες ημέρες, ακούσαμε τον (τότε) ΓΓ της Συγκυβέρνησης Μπαλτάκο, και τον Υπουργό Υγείας Γεωργιάδη, να λένε με καμάρι ότι γεννήθηκαν αντικομμουνιστές και τέτοιοι θα πεθάνουν, ότι σιχαίνονται τους κομμουνιστές, ότι έχουν δικαίωμα να είναι αντικομμουνιστές, και άλλες ασυναρτησίες.

Η αμετροέπεια των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι δεδομένη: Η Πρύτανις της Σορβόννης κα Γλύκατζη-Αρβελέρ δήλωσε ότι ο Γεωργιάδης είναι "παράδειγμα βλακείας". Για τον δε Μπαλτάκο, ακόμα και οι ΠΑΣΟΚοι συνοδοιπόροι του, τον έλεγαν "παλιό πρόβλημα", ενώ τα όσα είπε στον Κασσιδιάρη, δείχνουν -αν μη τι άλλο- ότι πρόκειται περί πανίβλακος.

Όσο κι αν φανεί παράδοξο, το σημερινό μήνυμα δεν το έγραψα με αφορμή το βίντεο Μπαλτάκου-Κασσιδιάρη, αλλά με αφορμή ένα βίντεο που είδα (πάλι) πριν 3 ημέρες. Συγκεκριμένα, ξαναείδα ανήμερα της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη (30 Μάρτη), την υπέροχη ταινία του Νίκου Τζίμα, "Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο":


Η ταινία αυτή αρχίζει με μια τρίλεπτη αποτύπωση της κατάστασης της Ελλάδας ένα χρόνο μετά το τέλος του Εμφυλίου. Όλες οι σκηνές που δείχνει αναφέρονται σε πραγματικά, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά γεγονότα. Ενώ δηλαδή το κολαστήριο της Μακρονήσου είναι λίγο ως πολύ γνωστό σε όλους, λίγοι πχ γνωρίζουν ότι η δολοφονία των συνηγόρων υπεράσπισης αγωνιστών του ΚΚΕ στα σκαλιά των Δικαστηρίων, συνέβη στην Τρίπολη.

Έχοντας λοιπόν νωπή στη μνήμη μου τις κατάπτυστες αντικομμουνιστικές δηλώσεις των φασιστών συνεργατών του Σαμαρά, είδα αυτά τα 3 πρώτα λεπτά της ταινίας και αναρωτήθηκα: Τελικά τι είναι ένας αντικομμουνιστής; Σε μια καπιταλιστική χώρα όπου δεν έγιναν ανοικτά διώξεις κατά των κομμουνιστών, ένας αντικομμουνιστής μπορεί να είναι απλά ένας άνθρωπος που τα συμφέροντά του είναι αντίθετα με τα συμφέροντα που υπηρετούν οι κομμουνιστές. Σε μια χώρα, όμως, όπως η Ελλάδα, που ο αντικομμουνισμός έφερε άπειρα δεινά (αιματοκύλησε τη χώρα κι έφερε εμφύλιο, χούντα, παρακρατική τρομοκρατία, καθυστέρηση, σκοταδισμό, εξάρτιση, μισαλλοδοξία, φτώχεια και εξαθλίωση), πώς μπορεί κάποιος να λέει ότι είναι αντικομμουνιστής; 3 μόλις λεπτά της ταινίας είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς τι πρεσβεύει ένας έλληνας αντικομμουνιστής και πώς "οραματίζεται" τη χώρα! Πώς λοιπόν μπορούμε να ανεχθούμε να θέλουν κάποιοι στην Ελλάδα να έχουν το "δικαίωμα" να είναι αντικομμουνιστές και μάλιστα να είναι βασικά μέλη της κυβέρνησης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου