Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Ο Λογοκλόπος κ. Βαρουφάκης

Πριν λίγες ημέρες, ο Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας κ. Ιωάννης Βαρουφάκης, στο πρωινό του ΑΝΤ1, ανέφερε: «Μα δεν τη θέλουμε τη δόση, σας λέω. Αυτή είναι η δόση του ηρωινομανή.»


Αν κάνουμε ένα απλό google search, βλέπουμε ότι χιλιάδες σελίδες αναπαράγουν αυτήν την εντυπωσιακή πραγματικά φράση. 

Λυπάμαι όμως, αλλά ο κ. Καθηγητής διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ολισθήματα, αυτό της λογοκλοπής. Λογοκλόπος είναι αυτός που παρουσιάζει απόψεις ή φράσεις άλλων, χωρίς παραπομπή στην πηγή προέλευσής τους, οπότε έτσι τις εμφανίζει ως δικές του απόψεις. Ο Καθ. κ. Βαρουφάκης λοιπόν έκλεψε τη φράση αυτή από το... Νίκο Μπελογιάννη!

Ο μεγάλος αγωνιστής του ΚΚΕ, Νίκος Μπελογιάννης, αναφερόμενος στην οικουμενική κυβέρνηση Μεταξά, Παπαναστάση, Τσαλδάρη, Καφαντάρη, Μιχαλακόπουλου και Σοφούλη, με πρωθυπουργό το Ζαΐμη (4 Δεκεμβρίου 1926), γράφει το 1945:

Ο Πάγκαλος, καθώς είδαμε, τα είχε κάνει όλα θάλασσα και περισσότερο απ' όλα τα δημόσια οικονομικά. Ο Καφαντάρης, λοιπόν, σαν υπουργός των Οικονομικών βάλθηκε τώρα να τα συμμαζέψει, να τα «νοικοκυρέψει» με τον τρόπο του. Αμέσως, λοιπόν, άρχισε να διακηρύχνει ότι βρήκε το σωτήριο φάρμακο, που θα βρέξει στους Έλληνες το μάνα και θα μεταβάλει την Ελλάδα σε παράδεισο. Το γιατρικό τούτο ήταν η σταθεροποίηση της δραχμής και μέσο για την επιτυχία της το εξωτερικό δάνειο, δηλαδή τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου λέγανε, και μπορεί βέβαια να σωνόσαντε αυτοί που το 'λεγαν, τα πλήρωνε όμως ακριβά η Ελλάδα. Η μέθοδος τούτη έμοιαζε πια με τη συνηθισμένη και άθλια ιστορία ενός αδιόρθωτου μορφινομανή -καλύτερη παρομοίωση δεν μπορεί κανείς να βρει- που μια ένεση μορφίνης τον καταπραΰνει προσωρινά, μα τον καταεξαντλεί σε λίγο, για να τον κάνει αργότερα να ζητάει μεγαλύτερη δόση, μέχρις ότου, σκουπίδι πια, βρεθεί κοκαλιασμένος στα βαγόνια του λαρισαϊκού. Ίδια κι απαράλλακτη έμοιαζε η ιστορία κι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, κι ο Καφαντάρης στην ουσία δεν φιλοδόξησε τίποτα περισσότερο από το να τους κάνει κάμποσες ενέσεις μορφίνης και με τη συνδρομή του Βενιζέλου αργότερα καταφέρανε να τα στείλουν στο... βαγόνι, δηλαδή στη χρεοκοπία. 

Νίκος Μπελογιάννης 
Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα 
Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 1998 
Κεφάλαιο Δέκατο έκτο 
Ο Μύθος της Σταθεροποίησης 
α) Ενέσεις και εκβιασμοί 
σελ 207

Κι επειδή κάποιος μπορεί να πει: "Μα άλλο 'μορφινομανής' που αναφέρει ο Μπελογιάννης κι άλλο 'ηρωινομανής' που αναφέρει ο Βαρουφάκης", να υπενθυμίσω ότι η ηρωίνη είναι διακετυλιωμένη μορφίνη που μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε μορφίνη. Επειδή η μορφίνη είναι φυσικό προϊόν, ενώ η ηρωίνη προέρχεται από χημική κατεργασία, η μορφινομανία ήταν ιστορικά παλαιότερη από την ηρωινομανία, ενώ το γεγονός ότι η ηρωίνη είναι πιο λιποδιαλυτή, της επιτρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη μορφίνη, με μικρότερη ποσότητα. Γι' αυτό η ηρωινομανία επικράτησε...

Ο κ. Καθηγητής, βάσει της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, έπρεπε να πει: «Μα δεν τη θέλουμε τη δόση, σας λέω. Αυτή είναι η δόση του ηρωινομανή, όπως είπε σε μια αντίστοιχη περίπτωση πριν περίπου ένα αιωνα, ο Νίκος Μπελογίαννης». Το ότι δεν το έκανε, τον κάνει όμοιο με το χειρότερο φοιτητή του, που αντιγράφει ένα κείμενο από το διαδίκτυο και το παρουσιάζει ως εργασία του... Όταν ξανάρθει η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση, ας θυμηθούμε πόσοι καθηγητές αγνοούν την δεοντολογία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου