Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Περί διασποράς ψευδών ειδήσεων

Πριν λίγες μέρες, σε ιστολόγιο που κάθε παπαγαλάκι μπορεί να δημοσιεύσει ανεξέλεγκτα ό,τι χαλκευμένη είδηση θέλει, εμφανίστηκαν τα άθλια ανυπόγραφα άρθρα δήθεν "υψηλόβαθμου στελέχους σε έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας μας" "Χρεωκοπία στις 25 Μαρτίου 2011 ? ? ? ? ?" και "Χρεωκοπία στις 25 Μαρτίου 2011 ? ? ? ? ? Νο2", όπου κάποιος "τορναδόρος" ή "φανοποιός" (κατά τα λεγόμενα του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής), ισχυρίζονταν ότι ανήμερα της 25ης Μαρτίου, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Ως αποτέλεσμα του πανικού που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, μέσα σε λίγες ώρες αποσύρθηκαν καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Λόγω των επιπτώσεων αυτών, 10 άτομα παραπέμθησαν ως ύποπτα για διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών.

Πολλά θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος με αφορμή το θέμα αυτό, πχ:
  • Να αναρωτηθεί ποιος τελικά είναι ο ρόλος των ιστολογίων.
  • Να ανησυχήσει για το πόσο -με αφορμή αυτό το περιστατικό- θα περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης των ιστολογίων.
  • Να καταννοήσει πόσο επίπλαστοι είναι οι "νόμοι" της "ελεύθερης αγοράς", όταν ένας τορναδόρος που γράφει στον τίτλο "Χρεωκοπία" αντί "Χρεοκοπία" και στο κείμενο "παραληρήσει" αντί "παραλληλίσει", μπορεί να προκαλέσει την εξαγωγή 200 εκατομμυρίων ευρώ σε λίγες ώρες!
  • Σε τι εποχές ζούμε, που καταθέτες μιας οικονομικής επιφάνειας (άρα και γνώσεων περί της αγοράς), είναι έτοιμοι να πιστέψουν οτιδήποτε από οποιονδήποτε.
Παρόλο το ενδιαφέρον που έχουν τα ανωτέρω, όπως και άλλα σχετικά θέματα, εγώ θα σταθώ στο γεγονός της παραπομπής σε δίκη, ατόμων που ενέχονται για διασπορά ψευδών ειδήσεων και θα ρωτήσω αφελώς:

Αν το Κράτος αυτεπάγγελτα μπορεί παραπέμπει σε δίκη, κάποιους για διασπορά ψευδών ειδήσεων (τύποις, οι ισχυρισμοί τους δε μπορούν να διαψευσθούν, πριν την 25η Μαρτίου και ως τώρα δε συνάγεται ότι απεκόμησαν οποιουδήποτε είδους κέρδη από την πράξη τους), τότε τι θα έπρεπε να κάνει σε αυτόν που σίγουρα αποκόμισε πολιτικά κέρδη, διασπείροντας αποδεδειγμένα ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν "Λεφτά Υπάρχουν";

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η φήμη όντως εξαπλώθηκε ραγδαία, πράγμα που σημαίνει καλή γνώση της τέχνης της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Και πριν μας κατηγορήσουν οι διάφοροι για "συνομωσιολογίες" ας αναρωτηθούμε ποιο τελικά είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας πράξης, ποιος ωφελείται κλπ...

Δημοσίευση σχολίου