Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

Προϊόν Λογοκλοπής το όνομα της ΝΔ

Στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε το γνωστό δεξιό κόμμα, τη "Νέα Δημοκρατία". Τι σημαίνει όμως "Νέα Δημοκρατία" και από πού προέρχεται;

Ο όρος "Νέα Δημοκρατία" ήταν όρος που χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της Χούντας, για να περιγράψει το καθεστώς που θα τη διαδέχονταν. Για όσους δεν το πιστεύουν, ας διαβάσουν την Έκθεση και συμπεράσματα για τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973, κείμενο που εγκρίθηκε στην 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Ιούλιος 1976), και που αναφέρεται σε προκήρυξη του ΚΣ της ΚΝΕ η οποία δημοσιεύτηκε στον Οδηγητή 2-3 βδομάδες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Νέοι και νέες ενωθείτε, οργανωθείτε, αγωνιστείτε για την ανατροπή της δικτατορίας, για μια νέα δημοκρατία, για την ειρήνη, για το σοσιαλισμό...» και κατέληγε με τα συνθήματα: «Ζήτω η αδούλωτη σπουδάζουσα και μαθητική νεολαία. Κάτω η προεδρική δικτατορία. Ζήτω η Νέα Δημοκρατία».

Τόση φαντασία είχε ο "Εθνάρχης" της Δεξιάς που ονόμασε το κόμμα του με όρο που έως τότε χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ!

7 σχόλια:

macgiorgosgr είπε...

Και όχι μόνο. Μια σειρά από συνθήματα του ΚΚΕ έχουν γίνει πράξη χωρίς όμως να έχουν σχέση με αυτό που το ΚΚΕ εννοούσε. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο νου είναι το "Πολυκλαδικό Λύκειο". Καμία σχέση ανάμεσα σ' αυτό που έλεγε το Κόμμα με αυτό που εφαρμόστηκε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν το ήξερα ... Εντυπωσιάστηκα !

Αλλά όπως λέει και ο ... προλαλήσας, δεν είναι πρώτη φορά που συνθήματα του ΚΚΕ κλέβονται και στη συνέχεια βέβαια χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να γίνουν πράγματα αντίθετα μ΄αυτά που πρέσβευαν !

Ανώνυμος είπε...

Χεχε, και όμως έτσι είναι! τραγική ειρωνία, το σύνθημα του ΚΚΕ για μια Νεα Δημοκρατία να γίνει το όνομα της δεξιάς (που ενσωμάτωσε τότε και την ακροδεξιά και τα κατάλοιπα της χούντας στην Ελλάδα). Αλλά ήταν γάτα αστός πολιτικός ο Καραμανλής. Έσωσε το αστικό πολιτικό σύστημα της Ελλάδα (αυτός και ο Ανδρέας - ο μπαμπάκος του Γιωργάκη, να μην ξεχνιώμαστε!!!)

Απελάτης είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου, macgiorgosgr, για το ότι πολλοί προοδευτικοί όροι χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για όλων των ειδών τις αθλιότητες. Το "Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο" είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα.

Μετά από σχόλιο που είχα από κάποιον σύντροφο, προσθέτω στα παραπάνω και τα εξής που βρήκα στο Ριζοσπάστη:

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4811167

και που αποδεικνύουν ότι ο όρος "Νέα Δημοκρατία" ήταν προγραμματικός όρος του ΚΚΕ το 1973:

Στην 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1973) εγκρίθηκε το «Σχέδιο Προγράμματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» το οποίο κατατέθηκε από την ΚΕ στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Το 9ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες δικτατορίας (Δεκέμβρης 1973) [...] ενέκρινε νέο «Πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας». [...] Το Πρόγραμμα εκτιμούσε ότι η χώρα θα φτάσει στο σοσιαλισμό μέσα από μια ενιαία επαναστατική διαδικασία δύο σταδίων: Ενα δημοκρατικό, αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό και ένα σοσιαλιστικό στάδιο. Δεδομένης της στρατιωτικής δικτατορίας, καθόριζε ως πρώτο βήμα για την ενιαία επαναστατική διαδικασία την εγκαθίδρυση του «καθεστώτος της Νέας Δημοκρατίας». Το νέο Πρόγραμμα προσδιόριζε ότι «η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της ενιαίας επαναστατικής πορείας θα πραγματοποιηθεί από την εργατική τάξη σε συμμαχία με την εργαζόμενη αγροτιά και με τη συσπείρωση γύρω από τη συμμαχία αυτή, των μεσαίων στρωμάτων της πόλης, της προοδευτικής διανόησης, καθώς και άλλων δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στην εγκαθίδρυση της Νέας Δημοκρατίας(...)».12 Στο 10ο Συνέδριο (15-20 Μάη 1978) απαλείφθηκε το «καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας», εφόσον είχε πέσει η δικτατορία, και διαμορφώθηκε το Πρόγραμμα της δημοκρατίας του λαού ως αρχικό στάδιο της επαναστατικής διαδικασίας.

[...]
12. 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ντοκουμέντα, εκδ. της ΚΕ του ΚΚΕ, 1974, σελ. 181-182.

Nicolas είπε...

Στο 9ο συνέδριο του ΚΕΕ (Δεκέμβρης του 1973), στο πρόγραμμά του, αναφέρεται ξεκάθαρα ο όρος Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα στη σελίδα 173 της σχετικής μπροσούρας που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1974, ξεκινά ολόκληρη ενότητα με αναφορά στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Για να ανοίξει ο δρόμος για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, δημοκρατική, σοσιαλιστική, επιβάλλεται, πρώτα απ’ όλα, να ανατραπεί το αμερικανόδουλο στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς της χούντας και να εγκαθιδρυθεί το καθεστώς της νέας δημοκρατίας. Αυτό αποτελεί σήμερα την άμεση επιδίωξη του ΚΚΕ και σ’ αυτό συγκεντρώνει τις προσπάθειές του.»

Άρα το όνομα του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αν και εύηχο, δεν ήταν πρωτότυπο! Ο παραδοσιακός ηγέτης της δεξιάς προτίμησε να «κλέψει» για άλλη μια φορά από το χώρο της αριστεράς. Παλιά μου τέχνη κόσκινο!!!

Και κάτι ακόμη, για όσους γνωρίζουν τη πρακτική του ΚΚΕ, για να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Νέα Δημοκρατία» στο συνέδριό του το Δεκέμβριο του 1974, σημαίνει ότι ο όρος θα είχε χρησιμοποιηθεί ακόμα νωρίτερα από το Δεκέμβρη του 1974, σε κάποια από τις ολομέλειες τη ΚΕ του κόμματος πριν το συγκεκριμένο συνέδριο.
Σε κάθε περίπτωση ο όρος δεν έχει εφευρεθεί αλλά έχει κλαπεί από το Κωνσταντίνο Καραμανλή!

NiColas

Απελάτης είπε...

NiCola, σε ευχαριστώ για τη βοήθεια. Εκ παραδρομής έγραψες σε κάποια σημεία "1974" ενώ ήταν 1973. Όπως λες σωστά, ο όρος θα πρέπει να χρησιμοποιούνταν σε κάποιες ολομέλειες πριν το 9ο Συνέδριο. Η Αλέκα Παπαρήγα γράφει στο:

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4811167

ότι "Στην 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1973) εγκρίθηκε το «Σχέδιο Προγράμματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας» το οποίο κατατέθηκε από την ΚΕ στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ."

Εδώ βρίσκεται το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, όπως αυτό εγκρίθηκε από το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ (Δεκέμβρης 1973):

http://drop.io/download/4c473d67/b2fedf96349a69e34d092a5d2f82b84b423e319b/Asset/39457106/v3/original_content

όπου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το όνομα του κόμματος της Δεξιάς είναι προϊόν λογοκλοπής του Καραμανλή εις βάρος του ΚΚΕ.

Απελάτης είπε...

http://www.aesi.gr/docs/programme_of_9th_congress_of_kke-december_1973.pdf

Δημοσίευση σχολίου