Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Ιδεογράμματα και Ιδεολογήματα

Στην απόγνωσή τους οι Αστοί να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δε διστάζουν ακόμα και στις πιο ευρηματικές λεκτικές και ιδεολογικές ακροβασίες!

Χτες, άκουσα τον κ. Πρωθυπουργό να δηλώνει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι "θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία". Θυμήθηκα, μια ανάλυση που θεωρούσε την ευκαιρεία, συστατικό της... κρίσης και μάλιστα ισχυρίζονταν ότι σε αυτό συνηγορούσε κι η Αρχαία Κινεζική Σοφία: Σύμφωνα λοιπόν με μια γλωσσολογική ανάλυση, η λέξη "Κρίση" στα Κινεζικά γράφεται με το συνδυασμό 2 ιδεογραμμάτων, όπου το πρώτο σημαίνει "Κίνδυνος" και το δεύτερο "Ευκαιρεία". Αφού λοιπόν οι... Μανδαρίνοι (με τη διττή έννοια του όρου) θεωρούν ότι "Κρίση"="Κίνδυνος"+"Ευκαιρεία", θα έπρεπε να σκαρφιστούμε κι εμείς τον τρόπο να ξεκολλήσουμε την Ευκαιρεία από την Κρίση! Κρίνοντας δε απ' τα λεγόμενα του κ. Πρωθυπουργού, φαίνεται ότι η Κινεζική Σοφία δε λανθάνει της προσοχής του.

Μου κίνησε λοιπόν το ενδιαφέρον να μάθω τι σόι... Ορθογραφία δίδασκαν οι Σοφοί της Κίνας! Με ελάχιστο ψάξιμο, βρήκα ένα σχετικό άρθρο ενός Σινολόγου, ο οποίος, ως καθ' ύλιν αρμόδιος, μας διαβεβαιώνει ότι η ιδεογραμματική ορθογραφία "Κρίση"="Κίνδυνος"+"Ευκαιρεία" είναι ένα μύθευμα που κυκλοφορεί τουλάχιστον 10 χρόνια ως ευσεβής πόθος μεταξύ των καπιταλιστών που προσπαθούν να πιαστούν από οπουδήποτε, ακόμα κι από τη Σοφία της Ανατολής, με την οποία δεν έχουν την παραμικρή σχέση, για να στηρίξουν τα ιδεολογήματά τους.

Και για να τελειώνουμε, μια και καλή! Η λέξη "Κρίση" όντως γράφεται με 2 ιδεογράμματα: Το πρώτο πράγματι σημαίνει "Κίνδυνος", αλλά το δεύτερο σημαίνει "Κρίσιμη Στιγμή". Λογικότατο! Όλα τα άλλα, είναι λεκτικές και ιδεολογικές ανορθογραφίες...

2 σχόλια:

JohnyQ είπε...

ένα μύθευμα που κυκλοφορεί τουλάχιστον 10 χρόνια ως ευσεβής πόθος μεταξύ των καπιταλιστών

μην λες μεγάλα λόγια, για το αν είναι μύθευμα δεν ξέρω να σου πω, δεν την κατέχω τη γλώσσα...
Αλλά για το ποιοι το χρησιμοποιούν: μήπως Ρίτσαρντ Μπόγιερ και ο Δρ. Χέμπερτ Μορέ είναι καπιταλιστές, μήπως τσιράκια των αστών ή μήπως οπορτούνια;

Ο λόγος για τους συγγραφείς του "Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ".
Φαντάζεστε λοιπόν πως αρχίζουν τον επίλογο του βιβλίου;

Το κινέζικο ιδεόγραμμα για την κρ΄ση αποτελείται από δύο χαρακτήρες, έναν που παριστάνει την "ευκαιρία" και έναν που παριστάνει τον "κίνδυνο"

Το "ιδεολόγημα", σύμφωνα με τον Απελάτη, που θέλει να στηρίξει είναι το "[..]κάθε κίνημα και κάθε άνθρωπος, μπροστά στην παγκόσμια κρίση αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο και μια ευκαιρία."

Απελάτης είπε...

Αγαπητέ JohnyQ, μήπως εσύ, εγώ, ο Ρίτσαρντ Μπόγιερ και ο Δρ. Χέμπερτ Μορέ κατέχουν την κινεζική; Εγώ αναφέρομαι σε ένα άρθρο Σινολόγου, που νομίζω κατέχει το θέμα καλύτερα από όλους εμάς. Όσο για τους Ρίτσαρντ Μπόγιερ και Δρ. Χέμπερτ Μορέ... Είναι πρώτη ή τελευταία φορά που ένα μύθευμα, παγιώνεται απλά επειδή ακούγεται από πολλούς, και εκθέτει κάποιους σοβαρούς που το αναμασούν; Ξεχνάς ότι τη "δήλωση Κίσσινγκερ" (που γράφω άλλου), την αναδημοσίευσε και η Κανέλη στο Νέμεcις; Τι θα πει αυτό; Ότι δεν κυκλοφορεί η δήλωση ως ιδεολογικό φόβητρο ανάμεσα στους φασίστες, επειδή το χρησιμοποίησε μια μη φασίστρια;

Δημοσίευση σχολίου