Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Νόμπελ Βλακείας

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός. Ήταν τόσο απίστευτα άκομψη, που αρχικά όλοι σκεφτήκαμε ότι ήταν προϊόν κακόγουστης φάρσας κάποιου 17χρόνου χάκερ στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ. Κι όμως, ήταν πέρα για πέρα αληθινή! Την ίδια χρονιά που 2 Νόμπελ για την επιστήμη (της Ιατρικής και της Χημείας) δώθηκαν σε επιστήμονες για 2 από τις εκπληκτικότερες ανακαλύψεις στον τομέα της Βιολογίας (προστασία των χρωμοσωμάτων από τελομερή και ο ρόλος του ενζύμου της τελομεράσης σε αυτό και η ανάλυση της δομής και λειτουργίας των ριβοσωμάτων), δώθηκε και το πιο ανόητο και προκλητικό Νόμπελ Ειρήνης: Στον αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, "δια τας εξαιρέτους αυτού προσπαθείας προς ενδυνάμωσιν της διεθνούς διπλωματίας και συνεργασίας των λαών".

Ο κ. Ομπάμα, όσο σπουδαίος και να είναι, κατέχει τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ για μόλις 9 μήνες, ενώ όπως φαίνεται, από τους κανονισμούς, η υποψηφιότητά του κατατέθηκε πριν την 1 Φεβρουαρίου, δηλαδή, πριν ο Ομπάμα κλείσει 1 μήνα στη θέση του! Στους 9 μήνες στο Λευκό Οίκο, ενώ είχε δεσμευτεί να διώξει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, και τώρα είναι διστακτικός, είχε υποσχεθεί να κλείσει άμεσα το αίσχος του Γκουαντάναμο και το κάνει με αργούς ρυθμούς, εντείνει την ωμή στρατιωτική κατοχή στο Αφγανιστάν, και υπέγραψε την ετήσια ανανέωση του εμπάργκο στην Κούβα. Δεν έχει μεσολαβήσει στην ειρηνική διευθέτηση καμμίας πολεμικής κρίσης, όπως πολλοί προκάτοχοί στο στο Λευκό Οίκο. Τότε τι "ειρηνικό" έκανε που άξιζε κοτζάμ Βραβείο Νόμπελ; Ζήτησε στο λόγο που εξεφώνησε πριν λίγες μέρες στον ΟΗΕ "μείωση των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως"! Σπουδαίο κατόρθωμα! Για αυτό του δίνουν Νόμπελ; Γιατί απλά εξεδήλωσε μια ευχή, μια πρόταση έστω; Έκανε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση; Έφερε κανένα αποτέλεσμα; Είδατε λιγότερα πυρηνικά στον πλανήτη;

Βασική αρχή σε μια βράβευση, είναι ότι αυτή επέρχεται ως επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας επιτυχούς προσπάθειας. Δεν βραβεύεται κανείς γιατί εκφράζει την πρόθεση να κάνει κάτι σπουδαίο! Κανείς δε σκέφτηκε πχ να βραβεύσει μεταθανάτια, με Νόμπελ Χημείας, κάποιους αλχημιστές, επειδή εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ανακαλύψουν μια μέθοδο που θα μετέτρεπε σε χρυσό τα άλλα μέταλλα, γιατί απλά δεν πέτυχαν τον εκπεφρασμένο στόχο τους (κι ας σπατάλησαν ολόκληρη τη ζωή τους κι όχι λίγους μήνες, κι ας έγιναν με τις σπουδαίες ανακαλύψεις τους, οι θεμελιωτές της σύγχρονης χημείας). Αν βραβεύοντας οι ευσεβείς πόθοι, οι μεγαλόπνοες ιδεές και οι αγαθές προθέσεις χωρίς να είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν, Νόμπελ Ιατρικής θα έπαιρνε πχ όποιος γιατρός εξέφραζε την πρόθεσή του να αναπτύξει ένα φάρμακο που θα θεράπευε τον καρκίνο ή Νόμπελ Φυσικής θα έπαιρνε όποιος φυσικός εξέφραζε την πρόθεσή του να αναπτύξει μια θεωρεία που να εξηγεί τον ακριβή μηχανισμό της Μεγάλης Έκρηξης που δημιούργησε το Σύμπαν.

Αν δει κανείς τον κατάλογο με τα ονόματα των κατά καιρούς βραβευμένων με αυτό το Νόμπελ, εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι είναι κατ' εξοχίν βραβεία πολιτικής σκοπιμότητας και μάλιστα ότι διακατέχονται από έντονη ευθυγράμμιση με τα σχέδια του Ιμπεριαλισμού. Όμως, οι υπεύθυνοι των βραβεύσεων κρατούσαν κάποια προσχήματα. Τώρα πια, ούτε αυτά δεν είναι ικανοί να κρατήσουν: Οι υποτελείς χαρίζουν ανερυθρίαστα ένα βραβείο γοήτρου στον πλανητάρχη τους. Η ανθρωπότητα είχε να δει μια τόσο εξώφθαλμα γελοία και προκλητική βράβευση πλανητάρχη, εδώ και 2000 όλοκληρα χρόνια, από τότε που γραικύλοι Ελλανοδίκες, στεφάνωσαν Ολυμπιονίκη του ιπποδρόμου (παρόλο ότι έπεσε από το άρμα του), τον ηγέτη του τότε γνωστού κόσμου, το Ρωμαίο Αυτοκράτωρα Νέρωνα!

5 σχόλια:

kokkinos-dromos είπε...

Ποτέ δεν είδα τα Νόμπελ με καλό μάτι. Αλλά αυτό πια είναι εξόφθαλμη ανοησία, ή μήπως πάλι κάποια σκοπιμότητα; Όχι πως αιφνιδιάστηκα, μετά τον Γκόρμπι που πήρε Νόμπελ ειρήνης, όλα είναι πιθανά. Και καλύτερα έτσι μπας και απαξιωθούν εντελώς και ησυχάσουμε!

Απελάτης είπε...

Κοίτα τον κατάλογο των βραβευθέντων με Νόμπελ Ειρήνης και θα δεις πως όλα σχεδόν τα βραβεία έχουν σκοπιμότητα. Όμως με τον Ομπάμα, η απαξίωση του βραβείου είναι τέτοια που κάνει τα βραβεία Αρίων να φαίνονται μπροστά του βραβεία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας του Λονδίνου!

JohnyQ είπε...

το άλλο Νομπελ, δηλαδή δεν είναι πολιτικό;

ποιος πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας φέτος;
ο δεύτερος, ο θυληκός "Σολζενίστιν"!

όσο και ο πρώτος ο αυθεντικός πήρε Νόμπελ!

Απελάτης είπε...

Συμφωνώ ότι το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας το πήρε ένας θηλυκός Σολτζενίτσιν (όπου κι αυτός είχε πάρει Νόμπελ Λογοτεχνίας). Μπερδεύεις όμως τα Νόμπελ! ΑΛΛΟ το Νόμπελ Ειρήνης κι ΑΛΛΟ το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ενώ το Νόμπελ Ειρήνης είναι πάντα σχεδόν κατευθυνόμενο βραβείο πολιτικής σκοπιμότητας, το Νόμπελ Λογοτεχνίας το έχουν πάρει λογοτέχνες όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Μπορείς να πεις ότι τα 2 Νόμπελ Λογοτεχνίας που αναφέραμε πριν ήταν βραβεία σκοπιμότητας, όμως Νόμπελ Λογοτεχνίας πήρε κι ο Νερούδα που είχε πάρει και Λένιν Ειρήνης, κι ο Πίντερ που ανοικτά κατήγγειλε τα μυθεύματα της Μπλαιρικής φατρίας που χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για την εισβολή στο Ιράκ. Τα 2 ελληνικά Νόμπελ δώθηκαν 100% δίκαια σε 2 λογοτέχνες (Σεφέρη και Ελύτη) που παρόλο ότι ανήκαν στην αστική τάξη, η ποίησή τους αγαπήθηκε από τα πιο συνειδητοποιημένα στρώματα της εργατικής τάξης και πολλά από αυτά τραγουδήθηκαν από τα χείλη της, με τη θεσπέσια μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Σκοπιμότητα υπήρχε βέβαια, αλλά στο ότι δεν πήρε Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Καζαντζάκης, παρότι είχε προταθεί, γιατί δεν ήθελε το "ελληνικό" παλάτι να πάρει το Νόμπελ "έλληνας κομμουνιστής". Αλλά, βραβεία σε λογοτέχνες όπως ο Πιραντέλο κι ο Μπεναμπέντε που με τον ένα ή άλλο τρόπο ευθυγραμμίστηκαν με τα φασιστικά καθεστώτα της Ιταλίας και Ισπανίας, αντίστοιχα, δεν άξιζαν να δωθούν; Μόνο η Αριστερά παγκοσμίως ξέρει να χειρίζεται την τέχνη του λόγου;

Απελάτης είπε...

Για το στοιχείο που ανέφερα πριν, δηλαδή για τις μηχανορραφίες της Δεξιάς, εις βάρος της βράβευσης του κορυφαίου έλληνα λογοτέχνη Καζαντζάκη, υπάρχει ένα λίαν κατατοπειστικό άρθρο του Βήματος:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artid=126971&dt=15/10/2000

Δημοσίευση σχολίου