Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Η χαμένη προσωπογραφία του Στάλιν από τον Πικάσσο


Αρκετοί από μας, γνωρίζουν την προσωπογραφία του Μπελογιάννη, "ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο", από τον Πικάσσο. Πόσοι όμως άραγε γνωρίζουν ότι ο Πικάσσο, έφτιαξε μια προσωπογραφία του Στάλιν (το πρωτότυπο της οποίας έχει "χαθεί"), 3 μόλις μέρες μετά το θάνατό του Σοβιετικού Ηγέτη; Το πορτραίτο δημοσιεύτηκε στην εδομαδιαία έκδοση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Les Lettres françaises:

Χαρακτηριστικά στην απεικόνηση, είναι είναι ότι ο Στάλιν εμφανίζεται "αιώνια νέος" με ευγενικά χαρακτηριστικά του προσώπου του, ειδικά τα μεγάλα μάτια του που παραπέμπουν πιο πολύ στην τεχνοτροπία ταφικών ρωμαϊκών νωπογραφιών της Αιγύπτου (Φαγιούμ) και βυζαντινής Αγιογραφίας. Η εικόνα δεν ταιριάζει καθόλου με αυτήν του "αιμοδιψούς εγκληματία" που προσπαθούν να προσδόσουν οι λασπολόγοι αστοί στο μεγαλύτερο εχθρό της ιστορίας τους. Και μη σκεφτεί κανείς ότι ο άνθρωπος που απέδωσε με πρωτοφανή τρόπο την ωμή αγριότητα, στη Guernica, δε θα μπορούσε να την αποδόσει και στο Στάλιν, αν πίστευε ότι την είχε.

2 σχόλια:

CommiS είπε...

Επεσα πανω σε ενα αγγλικο μπλογκ το οποιο ισχυριζεται οτι ισως σε αυτο το σκιτσο να μην ειναι ο Σταλιν αλλα μια γυναικεια μορφη με μουστακι. Ελεος! Ακομα κι εκει προσπαθουν να αλλαξουν την ιστορια.

Απελάτης είπε...

Τόσο τους τσούζει που ένας Πικάσσο αποθανάτισε το μεγαλύτερο εχθρό τους, που καταφεύγουν στις κατινιές! Η βλακεία δεν έχει όριο.

Ενδιαφέρον έχει κάτι που βρίσκεται εδώ:

http://www.osaarchivum.org/galeria/05031953/sect08/index.html

Το συγκεκριμένο άρθρο, λέει ότι η εν λόγω εικόνα δεν άρεσε ούτε στο ΓΚΚ, το οποίο αποστασιοποιήθηκε από αυτήν. Σε μια συζήτηση -που δεν ξέρω αν είναι πραγματική μια και δεν αναφέρεται η πηγή της- με τον Pierre Daix, που εστάλη από τον Aragon για να κατευνάσει τον Πικάσο, ο Πικάσο είπε:

"Μπορείτε να φανταστείτε, αν είχα κάνει τον πραγματικό Στάλιν, όπως έχει γίνει, με τις ρυτίδες του, τις σακκούλες του κάτω από τα μάτια, τις κρεατοελιές του. Μπορείτε να ακούσετε την κραυγή; Έχει παραμορφώσει το Στάλιν. Έχει γεράσει το Στάλιν". Και συνέχισε με πιο πικάντικο πνεύμα: "Και τότε, είπα κι εγώ του εαυτού μου, γιατί όχι ο Στάλιν σε ηρωική γύμνια; Ναι, Στάλιν γυμνός, αλλά τι γίνεται με ανδρισμού του; Τόσο μικρός. Μα έλα, ο Στάλιν ήταν πραγματικός άνδρας, ταύρος. Οπότε, αν του δώσεις το φαλλό ενός ταύρου, και έχεις αυτόν το μικρό Στάλιν πίσω από το μεγάλο του πράγμα, θα φωνάξουν: Αλλά τον έχεις κάνει σεξομανιακό! Σάτιρο! Μετά, αν είσαι πραγματικός ρεαλιστής παίρνεις τη μεζούρα σου και να τα μετράς όλα σωστά. Αυτό είναι χειρότερο, έκανες το Στάλιν ένα συνηθισμένον άνθρωπο. Και τότε, όπως είσαι έτοιμος να θυσιάσεις τον εαυτό σου, κάνεις ένα γύψινο καλούπι του εργαλείου σου. Ακόμη χειρότερα, έτσι. Τι, τολμάς να περνιέσαι για Στάλιν! Εντέλει, ο Στάλιν, πρέπει να είχε στύση όλη την ώρα, ακριβώς όπως τα ελληνικά αγάλματα. ... Πέστε μου, εσείς που ξέρετε το σοσιαλιστικό ρεαλισμό, είναι αυτός ο Στάλιν με στύση ή χωρίς στύση;"

Δημοσίευση σχολίου