Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009

Wikipedia: Ανοχή στον αντικομμουνιστικό βανδαλισμό

Προσπαθούσα να μάθω πιο πολλά για τον κατηγορούμενο για παιδοφιλία γνωστό πολωνό σκηνοθέτη Roman Polanski, και διάλεξα τη Wikipedia, που γράφεται "από τον κόσμο". Είναι θλιβερό ότι αυτή η -υποτιθέμενη- ουδέτερη προσπάθεια, στην πραγματικότητα αποτελεί βήμα υστερικής αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Θαυμάστε πώς αναφέρουν την περίοδο των σπουδών του σε μια σχολή κινηματογραφίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας:

During the Soviet imposed communism in Poland, Roman Polanski attended the Polish film school in Łódź, and graduated in 1959.

Η "σοσιαλισμός στην Πολωνία" έγινε "επιβεβλημένος από την ΕΣΣΔ κομμουνισμός στην Πολωνία", και μάλιστα σε ένα άρθρο κατά τα άλλα άσχετο με πολιτική, οπότε η φράση αυτή περνά ως δεδομένο! Το εξοργιστικό είναι ότι πάνω στην κατάπτυστη φράση υπάρχει σύνδεση που οδηγεί σε ένα άρθρο με τον ουδέτερο τίτλο "History of Poland (1945–1989)". Το γιατί δεν κρατιέται και στο άρθρο για τον Πολάνσκι, μια ουδέτερη ονομασία, όλοι το καταλαβαίνουμε:

Από παντού πρέπει να υπάρχει αντικομμουνιστική πλύση εγκεφάλου, από παντού συκοφαντία για τον Σοσιαλισμό (πες-πες, κάτι μένει). Και μάλιστα με τρόπο που να εμφανίζει τις αντικομμουνιστικές λασπολογίες ως δεδομένες αλήθειες! Η Wikipedia που εμφανίζεται ως προστάτιδα της αντικειμενικότητας και ουδετερότητας, και αποκαλεί "βανδαλισμούς" -και ως εκ τούτου αφαιρεί αμέσως- οξείες φράσεις που κατά καιρούς γράφουν οι συγγραφείς της, πχ κατά της Ισραηλινής κατοχής της Παλεστίνης, βρίθει τέτοιων αντικομμουνιστικών εμπαθών σχολίων και -φυσικά- κωφεύει!

Ήθελα να 'ξερα, θα ανέχονταν κανείς, αν κάποιος έγραφε στη Wikipedia για κάποιον που έζησε στην Ελλάδα την περίοδο 1944-1974, τη φράση "During the Anglo-American imposed monarchofascism in Greece" ("Κατά τη διάρκεια του επιβεβλημένου από τους Αγγλο-Αμερικανούς μοναρχοφασισμού στην Ελλάδα"), η οποία στην τελική είναι και πολύ πιο σωστή από την πρώτη;

Βρήκα τα αρχεία των αναθεωρήσεων του επίμαχου άρθρου. Θα ήμουν ευγνώμων σε όποιο μέλος της Wikipedia αλλάξει το γελοίο "Soviet imposed communism in Poland" σε "socialism in Poland", και όσες άλλες παρόμοιες πράξεις αντικομμουνιστικού βανδαλισμού της Wikipedia, υποπέσουν στην αντίληψή του, ακολουθώντας απλά την πολιτική της ουδετερότητας.

1 σχόλιο:

Απελάτης είπε...

Με πολύ ικανοποίηση, βλέπω ότι οι αντικομμουνιστικές ανιστορησίες έχουν πλέον διαγραφεί. Ευχαριστώ όποιους το έκαναν...

Δημοσίευση σχολίου