Παρασκευή, 8 Μαΐου 2009

ΚΚ Βρεταννίας: Ψήφος καταδίκης της ΕΕ, αντί υπερψήφιση των Εργατικών

Η στρατηγική του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρεταννίας, στηρίζεται στο "Δρόμο της Βρεταννίας προς το Σοσιαλισμό", ενός κειμένου που γράφτηκε λίγο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την έγκριση του Στάλιν και που έκτοτε έχει κατά καιρούς αναθεωρηθεί.

Η εκλογική προσέγγιση του ΚΚΒ, όπως υπαγορεύεται από το ΒΔΣ, βασίζεται στην εκτίμηση ότι το Εργατικό Κόμμα, δεν αποτελεί τυπικό ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (ιδρύθηκε από το εργατικό κίνημα, πριν πάνω από ένα αιώνα και είναι ακόμα οργανικά δεμένο με αυτό), αλλά το βασικό κόμμα της βρεταννικής εργατικής τάξης και εργατικού κινήματος, και για αυτό το υπερψηφίζει σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες (συνολικά περίπου 650 -όλες μονοεδρικές). Σε ελάχιστες περιοχές το ΚΚΒ κατεβάζει δικό του υποψήφιο.

Πριν λίγα χρόνια, ο διαγραμμένος από το Εργατικό Κόμμα βουλευτής, Τζωρτζ Γκάλλογουαίυ, δημιούργησε το "Σεβασμό", μια αριστερή συμμαχία στην οποία συμμετείχαν κυρίως τροτσκιστές του ΣΕΚ. Ο Βρεταννός βουλετής πρότεινε στο ΚΚΒ να ενταχθεί στο Σεβασμό. Το ΚΚΒ μετά από απόφαση ενός έκτακτου συνεδρίου που συνεκλήθη με αποκλειστικό σκοπό το να πάρει θέση επί της πρόσκλησης στο Σεβασμό, απέρριψε τη συνεργασία και συνέχισε την εκλογική υποστήριξη στο Εργατικό Κόμμα.

Όμως, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα, το ΚΚΒ αποφάσισε πρόσφατα να πρωτοστατήσει σε μια κοινή εκλογική φόρμουλα με άλλα αριστερά κόμματα και οργανώσεις της Βρεταννίας, στη βάση της αντίθεσης στην ΕΕ! Ο εκλογικός συνασπισμός ονομάζεται "Όχι στην ΕΕ - Ναι στη Δημοκρατία". Ο Πρωινός Αστέρας, η καθημερινή εφημερίδα της Βρεταννικής Αριστεράς, παρουσίασε σήμερα τη σύνθεση του Ευρωψηφοδελτίου, στην οποία διακρίνονται εξέχοντα μέλη του ΚΚΒ, όπως ο ΓΓ του ΚΚΒ Ρ. Γκρίφιθς, ο ηγέτης του στη Σκωτία Τζ. Φόστερ, κα.

Κάτι ακόμα που έχει ενδιαφέρον είναι η μετεκλογική στάση της συμμαχίας. Ακολουθώντας το παράδειγμα του δημοκρατικού (καθολικού) κόμματος της Β. Ιρλανδίας Σην Φέιν, όπου οι εκλεγμένοι του βουλευτές αρνούνται να παρουσιαστούν στη Βρεταννική Βουλή στο Λονδίνο, μη αναγνωρίζοντάς την ως βουλή της χώρας τους, οι υποψήφιοι της συμμαχίας, σε περίπτωση που εκλεγούν ευρωβουλευτές, δε θα μπουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ της Αριστεράς, αλλά θα απόσχουν από την Ευρωβουλή, όπως εξήγησε πρόσφατα στον Πρωινό Αστέρα, ο κομμουνιστής υποψήφιος ευρωβουλευτής Μάρτιν Λήβυ.

Μένει να φανεί αν στις βουλευτικές εκλογές, το ΚΚΒ θα επιστρέψει την "παραδοσιακή" του στήριξη στο Εργατικό Κόμμα, όπως υπαγορεύει ο ΒΔΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου