Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ και κουκουλοφόροι: Ομολογία ενοχής από τον κ. Κουβέλη

Στις 10 Δεκεμβρίου 2008, η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τις μέχρι τότε εξελίξεις με αφορμή τις κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008. Σε αυτή την ανακοίνωση, το ΚΚΕ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ανήκει σε όσους "χαϊδεύουν τα αυτιά των κουκουλοφόρων". Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Κουβέλης, δήλωσε πως διαφωνεί με αυτήν την άποψη. Είναι όμως έτσι; Το περιεχόμενο της συνέντευξής του, μόνο αυτό δε δείχνει...

Η έκφραση "χαϊδεύανε τα αυτιά", είναι σχήμα λόγου, που σχετίζεται με το πώς βλέπει το ΚΚΕ τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους κουκουλοφόρους. Αν κανείς βρίσκει τη φράση επιτυχή ή ατυχή, είναι θέμα ορισμού, σημειολογίας και αισθητικής της πολιτικής και της γλώσσας. Η ούσια όμως παραμένει ότι το ΚΚΕ εννοούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μη καταγγελτική στάση απέναντι στους κουκουλοφόρους, αλλά αντίθετα, τους έδωσε δικαιολογίες και δυνατότητες δράσης. Ας δούμε λοιπόν στη συνέντευξή ο κ. Κουβέλης λέει κάτι διαφορετικό:

"Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα γεγονότα βανδαλισμών και ακραίων συμπεριφορών στην Αθήνα, που ακολούθησαν τον φόνο του Αλέξανδρου, δεν ήταν κατά τη γνώμη μου όσο καταγγελτικός θα έπρεπε."

"η πλήρης διαφωνία μας με τέτοια φαινόμενα βίας δεν καταγράφηκε ούτε τόσο καθαρά ούτε τόσο καταγγελτικά όσο θα περίμενε κανείς από τη σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά."

"χρειάζεται ένα σαφές "Οχι" στη στρατηγική κλιμάκωσης της βίας. Ούτε καν στην "κλιμάκωση" δεν σταθήκαμε όσο έπρεπε αντίθετοι και καταγγελτικοί"

"οφείλουμε όχι μόνο να διαδηλώνουμε, αλλά και με πολιτικά μέτρα να απομονώνουμε όλους αυτούς που καίνε, καταστρέφουν και λεηλατούν. Αυτοί δεν είναι "λαϊκοί αγωνιστές με λαθεμένες μεθόδους και μορφές πάλης" όπως ακούστηκε. Αυτοί είναι υπονομευτές και της Αριστεράς και της Δημοκρατίας"

Δηλαδή, ο κ. Κουβέλης παραδέχτηκε δημόσια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάγγειλε τη βίαιη δράση των κουκουλοφόρων (ούτε καν την κλιμάκωση της βίας τους), ούτε ενδιαφέρθηκε να περιφρουρίσει τις διαδηλώσεις του, αφήνοντας έτσι τη δυνατότητα να παρεισφρήσει σε αυτές κάθε λογής κουκουλοφόρος, ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίζονταν από το ΣΥΡΙΖΑ ως "λαϊκός αγωνιστής".

Από τη θέση που βρίσκεται ο κ. Κουβέλης, δε θα μπορούσε να παραδεχτεί δημόσια την ορθότητα μιας τόσο σκληρής φράσης όπως το "χάιδεμα των αυτιών". Θα έπρεπε να παρουσιαστεί ότι "διαφωνεί" με το ΚΚΕ και την κριτική του απέναντι στο κόμμα του. Καταννοητή συμπεριφορά. Όμως στην πράξη -είτε για λόγους Αρχής, είτε για λόγους εσωτερικής αντιπολίτευσης εντός του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ- με περιφραστικό τρόπο δεν είπε τίποτε άλλο, παρά αυτό που το ΚΚΕ είπε με μια μόνο φράση: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων!

Και κάτι τελευταίο: Στις 17 Φεβρουαρίου 2009, ο καθηγητής εγκληματολογίας και υποψήφιος στις νομαρχιακές εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Πανούσης, δέχθηκε άνανδρη δολοφονική επίθεση με σιδηρογροθιά από κουκουλοφόρους, ενώ παρίστατο ως ομιλητής σε εκδήλωση στο υπέροχο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών "Κωστής Παλαμάς" (το οποίο εκ των υστέρων οι κουκουλοφόροι βανδάλισαν). Ήταν κι αυτοί οι τραμπούκοι “λαϊκοί αγωνιστές με λαθεμένες μεθόδους και μορφές πάλης”; Δεν ξέρετε ότι: "Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου