Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Επικοινωνιολογία: Η Επιστήμη του Γκεμπελισμού

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, για την Αμερικανική μυστική Επιχείρηση Paperclip που διεξήχθη στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακάλυψα 2 αποκαλυπτικά άρθρα του Idaho Observer. Αξίζει να μεταφράσω μερικές χαρακτηριστικές παραγράφους, για να διαφανεί πάνω σε τι θεμέλια στηρίχτηκαν κάποια από τα επιτεύγματα του "Ελεύθερου Κόσμου", ειδικά να αποκαλυφθεί η προέλευση των προπαγανδιστικών μηχανισμών του, που εξουσιάζουν τη σκέψη μας.

Στο "You are a Mind Control subject" (April 2007), περιγράφεται η διαβόητη Επιχείρηση Paperclip:

Πιθανώς γνωστότερη από τους πυραυλικούς επιστήμονες, η Επιχείρηση Paperclip ήταν το πώς οι ΗΠΑ εισήγαγαν Γερμανούς επιστήμονες στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκπληξη από την τεράστια έκταση των γερμανικών τεχνικών και επιστημονικών επιτευγμάτων και η συνειδητοποιήση του κινδύνου να αφεθεί η γερμανική τεχνολογία να πέσει σε ρωσικά χέρια, ξεκίνησε αυτή τη μυστική επιχείρηση, για την εκκένωση Γερμανών τεχνικών-κλειδιών και των οικογένειων τους.

Έως το 1955, είχε χορηγηθεί Αμερικανική ιθαγένεια σε περισσότερους από 760 Γερμανούς επιστήμονες και τους είχαν δωθεί εξέχουσες θέσεις στην Αμερικανική επιστημονική κοινότητα. Πολλοί από αυτούς, είχαν διατελέσει επί πολλα χρόνια μελή του ναζιστικού κόμματος και της Γκεστάπο, είχαν διενεργήσει πειράματα πάνω σε ανθρώπους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είχαν χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία και είχαν διαπράξει άλλα εγκλήματα πολέμου. Το Paperclip απέκτησε τους επιτυχέστερους επιστήμονες της Γερμανίας στους τομείς της πυραυλικής, της αεροναυπηγικής, της χημείας, της ανάπτυξης καυσίμων, της οπτικής, της ιατρικής, της ευγονικής, της αντικατασκοπείας και της προπαγάνδας.

Το γνωστότερο παράδειγμα είναι ο Βέρνερ φον Μπράουν. Αν και υπήρχαν υποψίες ότι είχε χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία και ότι είχε λάβει διακρίσεις από το Χίμλερ για εξαιρετική υπηρεσία στις πολεμικές επιδόσεις, έγινε ο πατέρας της αμερικανικής πυραυλικής.

Τα επιτεύγματα της πυραυλικής επιστήμης είναι πηγή εθνικής υπερηφάνειας των Αμερικανών, αλλά η ικανότητά του ελέγχου του πώς και τι σκέφτεσαι κρατήθηκε λίγο πιο χαμηλόφωνα. Μεταξύ της συμμορίας του Paperclip ήταν πολυάριθμοι προπαγανδιστές που εκτρέφονταν σε διάφορες ερευνητικές εγκαταστάσεις κοινωνικών επιστημών, που βρίσκονταν κυρίως στα πανεπιστήμια της Αμερικής.

Στο "The Nazification of America" (March 2003), γίνεται εκτενέστερη αναφορά στο πώς το Paperclip μετέτρεψε τον Γκαιμπελισμό σε επιστήμη και τι συνέπειες έχει αυτό σήμερα:

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Αμερικανική Κυβέρνηση συνειδητοποίησε την αξία της προπαγάνδας. Αρχίζοντας στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η Αμερικανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών και διάφορες μυστικές υπηρεσίες που τελικά διαμόρφωσαν τη CIA, διέθεσαν εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητικές επιχορηγήσεις προς αμερικανικά πανεπιστήμια για την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνικών προπαγάνδας. Η προπαγανδίστική μηχανή ελέγχου της κοινωνικής σκέψης του Γίοζεφ Γκαίμπελς ήρθε στην Αμερική στα πλαίσια της Επιχείρησης Paperclip και μετασχηματίστηκε μέσα από ένα ακαδημαϊκό ύφος σε αυτό που σήμερα είναι κατ' ευφημισμόν γνωστό ως "Επικοινωνιολογία."

Το αποτέλεσμα; Κάθε φοιτητής δημοσιογραφίας έχει πλέον εκπαιδευτεί σε αυτήν ακριβώς την επιστήμη. Τελειοποιημένο σαν έργο Καλών Τεχνών και υποταγμένο στη λανθάνουσα δύναμη της σύγχρονης τεχνολογίας, το μυαλό μας γεμίζει από κάθε κανάλι, ζώνη και συχνότητα, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες τη βδομάδα. Δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για ανεξάρτητη σκέψη. Οι σκέψεις μας, μας παρέχονται για λογαριασμό μας, τόσο αβίαστα και τόσο βολικά, που ο μέσος Αμερικανός δεν γνωρίζει καν τι τις προκάλεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου